Nelerden Geri Dönüşüm Yapılabilir? Geri Dönüşüm Firmaları ve Faaliyetleri

“Nelerden geri dönüşüm yapılabilir?” sorusuna; alüminyum, bakır, demir ve kurşun gibi metaller yeniden değerlendirilebilir, şeklinde yanıt verilebilir. Bu noktada söz konusu metaller, geri dönüşüme gönderilerek yeniden ekonomiye kazandırılır ve ham madde haline getirilir. Söz konusu süreçte ise geri dönüşüm firmaları aktif olarak rol alır.
Atıl ürün firmaları, sanayi kuruluşları ve diğer noktalardan topladığı metal hurdalarının hem ayrıştırılması hem de sınıflandırılması işlemlerini gerçekleştirir. Sonrasında ise hurdaları ilgili tesislere gönderilerek ham madde haline getirilmesini sağlar. Ham madde haline getirilen metaller ise farklı ürünlerin üretimi için yeniden kullanılır. Söz konusu süreç de “geri dönüşüm nedir?” sorusunun yanıtıdır.
Nelerden Geri Dönüşüm Yapılabilir?

“Nelerden geri dönüşüm yapılabilir?” sorusuna; kullanım ömrünü tamamlamış metaller yeniden değerlendirmek için uygundur, şeklinde yanıt verilebilir. Bunun yanı sıra tüm metallerin geri dönüştürülmesi ve yeniden hammadde haline getirilmesi mümkündür. Ancak geri dönüşüm konusunda bazı metaller bir adım öndedir. İlgili metaller ise aşağıdaki gibidir:
- Bakır, “nelerden geri dönüşüm yapılabilir?” sorusunun yanıtlarından biridir. Yüksek iletkenliğe sahip olan bakır, kolay bir şekilde geri dönüştürülerek farklı alanlarda kullanılır. Ayrıca yüksek talep nedeniyle metalin hurdası da değerlidir.
- Demir, inşaat şantiyeleri başta olmak üzere pek çok alandan elde edilen atıl ürün türlerinden biridir. Yeniden dönüştürülmesi kolay olan söz konusu hurda, yeniden demir yapımında kullanıldığı gibi farklı alaşımları oluşturmak için de tercih edilir.
- Alüminyum, geri dönüşümü yüksek verimliliğe sahip olan metallerden biridir. Bu doğrultuda hafif yapısı nedeniyle pek çok alanda kullanılan metallerdendir. Geri dönüşümden üretilmesi ise diğer yöntemlere kıyasla %95 daha tasarrufludur.
Yukarıdakilerin haricinde kurşun, çinko ve çelik gibi metallerin de yeniden dönüşümü mümkündür. Metaller açısından bakıldığında “geri dönüşümden neler yapılır?” sorusuna; ham madde üretimi de yeniden değerlendirme sürecinde önemlidir, şeklinde yanıt verilebilir.
Geri Dönüşüm Firmaları Faaliyetleri
“Nelerden geri dönüşüm yapılabilir?” sorusuna; ilgili firmalar; atık malzemelerin toplanması, ayrıştırılması, sınıflandırılması ve yeniden ekonomiye kazandırılması gibi süreçleri yürütür, şeklinde yanıt verilebilir. İlgili firmaların faaliyetlerine dair detaylar ise aşağıdaki gibidir:
- Atık olarak kabul edilen metallerin toplanması, firmaların öncelikli faaliyetleridir. Bu kapsamda tesisler, yeniden dönüştürülebilen bakır, demir ve alüminyum gibi metalleri toplar. Atıl ürünlerin toplanmasında firmalar, sahip oldukları lojistik imkanları etkili olarak kullanır ve süreçlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
- Sınıflandırma ve ayrıştırma, toplanan hurdaların işlenmesi öncesinde yapılan işlemlerdir. Toplanan hurdalar, türlerine göre ayrılır. Sonrasında ise üzerindeki değersiz parçalar ve farklı türden malzemeler çıkarılır. Son olarak metallerin sınıflandırılması gerçekleştirilir.
- Toplanan, sınıflandırılan ve ayrıştırılan metaller, türlerine göre farklı prosesler kullanılarak geri dönüştürülür. Metallerin önemli kısmında yeniden dönüşüm için yüksek sıcaklıklara kadar ısıtma ve eritme yöntemi kullanılır. Bunun yanı sıra alaşımlarda daha farklı yöntemler de tercih edilebilir.
Geri dönüşüm firmaları, ilgili faaliyetleri yürütürken sahip olduğu uzmanlık ve deneyimle birlikte ekipmanlardan da yararlanır. Örneğin; demir hurdaları alınırken vinç, taşıyıcı kamyon ve vinç gibi ekipmanlar devreye girer. Ayrıca yüksek miktardaki hurdalar için pres makinesi gibi farklı ekipmanlarda tercih edilir.
Geri Dönüşüm Firmalarının Önemi

Geri dönüşüm firmalarının faaliyetleri, çevre, toplum sağlığı ve ekonomi açısından kritik bir rol oynar. Bu kapsamda doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunan faaliyetler, atık yönetimini verimli hale getirerek sürdürülebilir bir gelecek oluşturur. Bunun yanı sıra “atıklarla neler yapılabilir?” sorusunun yanıtı olan ham madde üretimi, sürdürülebilirliğin temelini de meydana getirir.
Atık durumundaki metallerin geri dönüştürülerek ham madde haline getirilmesi, doğal kaynaklara olan ihtiyaçları azaltır. Örneğin; bakır hurdasının geri dönüşümü, madencilik faaliyetlerinin yavaşlamasına yol açar. Ayrıca çevre kirliliğinin azaltılması, enerji tasarrufu, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeni istihdam alanları oluşturma gibi etkiler de mevcuttur.
Sizin için hazırladığımız “Metal Hurda Fiyatları Nasıl Belirlenir? Güncel Ücretler ve Analizler” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.